Festival Mamin San

Festival o značaju psihičkog zdravlja majke za emotivan razvoj deteta, nauka o ljubavi kroz NTC učenje i govorno-jezička stimulacija.

VIŠE OD 300 TRUDNICA NA FESTIVALU „MAMIN SAN“

Festival za trudnice i roditelje udruženja “Mamin san” održan je u subotu u Beogradu, u hotelu Crown Plasa, a zabeležen je rekordan broj posetilaca za edukacijski skup iz oblasti roditeljstva, otvorenog tipa.

- Prisutne je pozdravila predsednica udruženja Danka Todorović, naglasivši da skupovi koje organizuje njeno udruženje spadaju među najposećenije u Srbiji ali da je posećenost ovog Festivala premašilo i njena očekivanja.

Više od 300 trudnica došlo je na predavanje akademika prof. dr Vladete Jerotića.

Prof. dr Jerotić:“Dvoje do troje dece minimun za zdravu porodicu.“

Prof. Jerotić je u okviru predavnja o značaju psihičkog zdravlja majke za emotivni razvoj deteta govorio o značaju psihičkog zdravlja majke u toku prenatalnog perioda. Naveo je da psihička stanja majke veoma utiču na psihička stanja fetusa, kao i na kasniji psihosomatski razvoj deteta nakon rođenja. Posebno je istakao značaj odnosa muškarca i žene, budućih roditelja u tom periodu, navodeći da je i uloga muškarca od ogromnog značaja, i za partnerku i za fetus. Kao konkretnu meru, profesor Jerotić je naveo da muškarac treba da svakodnevno u predvečerje miluje stomak majke, te da stalno podstiče harmoničan odnos sa majkom. Kako tvrdi, majka treba da priča sa svojim fetusom, kao i da najmanje 15 minuta dnevno sluša muziku koju voli. Važno je da stres, koji je svakodnevica u modernom društvu, kontrolišu i suzbijaju budući roditelji.

- Što se tiče perioda nakon rođenja deteta, najznačajniji je odnos roditelja, posebno roditelja suprotnog pola u period oko treće detetove godine. To je najvažniji period jer se seksualizam tada počinje da se razvija – rekao je prof.dr Jerotić.

Profesor je ukazao na važnost što većeg broja dece za psihičko zdravlje savremene porodice. Kako je rekao, dvoje do troje dece je minimum, uz konstataciju da je danas jako teško biti roditelj zbog mnogobrojnih izazova koji su ipak u domenu socio-ekonomske politike.

Drugi deo Festivala dr Marija Miletić, endokrinolog je ukazala na prednosti dojenja kod majke i deteta kao njegov značaj u prevenciji karcinoma dojke i jajnika.

U okviru Festivala održana je radionica koju su vodili logopedi Centra za edukaciju Torbica s ciljem edukacije roditelja o značaju ranog razvoja i komunikacije.

Manifestaciju je zatvorila Svetlana Torbica Marinković predavanjem kojim je osnažila i informisala roditelje kako da budu spremni za prve dodire, pokrete, reči.

Posetioci su imali prilike da se na standovima farmaceutskih kuća upoznaju sa proizvodima, dobiju savete i poklončiće.

Predsednica Udruzenja ‘’Mamin san“ se na kraju Festivala zahvalila posetiocima i pozvala ih da nastave da prate rad udruženja i da zajednički, uz podršku udruženja sigurnim koracima zakorače u roditeljstvo.