Trudnica U Autu1200 500

Beograd je dobio prva parking mesta za trudnice i to na Paliluli. Na inicijativu trudnica i Udruženja “Mamin san” posebna mesta za trudnice obeležena su u BIG Fashion šoping centru.

“Ovo je prva podrška našoj inicijitivi. Obeležena su najbolja mesta, najbliža ulazima, koje će olakšati trudnicama kretanje. Imamo najave nekoliko opština, poput opštine Voždovac, da će se priključiti akciji i na svojim teritorijama obeležiti specijalna parking mesta”, rekla je danas predsednica Udruženja “Mamin san” Danka Todorović.

Obeležavanje parking mesta za trudnice podržao je danas i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji je najavio da će i opština Palilula u narednom periodu napraviti plan za obeležavanja parking mesta za trudnice.

Jovičić je istakao da je akcija obeležavanja parking mesta za trudnice posebna za njega, s obzirom da je i njegova supruga u sedmom mesecu trudnoće. U ime opštine Palilula Jovičić je jednoj trudnici poklonio kolica za bebu.

Najsrećnije trudnice su dobile na poklon auto-sedišta za bebe od kompanije Keprom, koja već godinama ukazuje na neophodnost bezbedne vožnje kroz projekat "Bezbednost nikad nije na odmoru".

Predsednica Udruženja “Mamin san” Danka Todorović je istakla da rezultati istraživanja, u kojem je učestvovalo 600 trudnica vozača iz Beograda, pokazuju da veliki deo njih (75 %) vozi auto tokom čitave trudnoće, 15 odsto vozi do trećeg trimestra, dok samo 10 odsto prestaje da vozi na samom početku trudnoće. Više od 90 odsto tudnica vezuje pojas tokom trudnoće, dok 8,3 odsto ne vezuje.

Zabrinjavajuć je podatak, dodala je, da osam odsto trudnica misli da se tokom trudnoće ne vezuje pojas,a 11 odsto da se on vezuje preko stomaka. S druge strane, čak 81 odsto zna kako se pravilno vezuje pojas – ispod trudničkog stomaka.

Istraživanje je pokazalo da 56,4 odsto trudnica misli da vožnja nosi veće rizike kad su u drugom stanju, 35 odsto smatra da ne nosi nikakve rizike, a 10 odsto nije sigurno.

Za trudnice je organizovana besplatna projekcija filma „Otkačene trudnice“ u bioskopu Cineplexx BIG Beograd, koju je omogućila  distributerska kuća Megacom film kao podršku inicijativi.

Akciju je podržala i novinarka Tijana Savić, koja je istakla da je u trudnoći vozila i da bi joj veoma značilo da je tada imala posebno obeležena parking mesta za trudnice.

anars   zenars