Prvi Panel Mamin San

Panel “Mamin san” odrzan 15.04.2016.godine u Opštini Novi Beograd
Panel o fiziološkoj trudnoći i porođaju, značaju matičnih ćelija i stimulaciji deteta kroz NTC učenje.

Panel je održan na Novom Beogradu, a posetili su ga trudnice, ginekolozi, pedijatri, babice, patronažne sestre i studenti Visoke medicinske škole.

Panel Mamin san, koji se odrzao 15.aprila na Novom Beogradu, okupio je oko 180 posetilaca, što je samo potvrdilo da savremeni budući roditelji znaju koliko je edukacija o porođaju i svemu što ih čeka od trenutka kada porođaj krene, važna.

- Panel je posetilo više od 130 trudnica i oko 50 stručnih lica, među kojima je bilo mnogo ginekologa, babica i pedijatara. Ono što je važno je da su trudnice mogle da ostvare interaktivnu komunikaciju sa predavačima, a da su predavanja bila zanimljiva i korisna za sve buduće roditelje, najbolje pokazuje što je zbog  zanimljive diskusije i velikog broja pitanja, panel bio završen gotovo dva sata kasnije, nego što je predviđeno - rekla je koordinatorka Panela Mamin san Danka Todorović.

Panel je otvorio dr Ivan Bojović, ginekolog, sa temom "Put do novog života", na kojoj je govorio o fiziologiji trudnoće i porođaju, odnosno šta se dešava sa telom žene od trenutka začeća pa sve do posle porođaja.

Drugi panelista bio je dr Srđan Matović, medicinski stručnjak iz nemačkog biomedicinskog centra Seracell, koji je govorio na temu "Zašto sačuvati matične ćelije bebe". Njegovo izlaganje privuklo je veliku pažnju trudnica, a najviše ih je zanimalo koliko bolesti se leči danas matičnim ćelijama iz pupčanika.

- Sve trudnice bile su zainteresovane da čuju što više o samom postupku prikupljanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika na porođaju, o proceduri krioprezervacije, ali ih je zanimalo i to koje bolesti se leče danas matičnim ćelijama. Mnoge nisu ni znale da je uzimanje matičnih ćelija brzo i bezbolno i po majku i po dete, da su danas gotovo svi ginekolozi obučeni da uzmu krv iz pupčanika. Saznale su i to po čemu se Seracell razlikuje od običnih banaka matičnih ćelija, a prijatno smo iznenađeni što je interesovanje zaista ogromno što znači da roditelji sve više prepoznaju čuvanje matičnih ćelija bebe kao ulaganje u njenu zdravstvenu budućnost - rekao je dr Matović iz Seracella.

Poslednja tema koja je posebno privukla pažnju i dobila izuzetno pozitivne komentare je tema dr Marije Barać Miletic , stimulacija inteligencije deteta kroz NTC učenje.

Ono po čemu je panel bio zanimljiv je i što su trudnice mogle da u pauzamaizmeđu predavanja obilaze bazar zdravlja i dobiju dragocene savete od stomatologa, nutricioniste, dermatologa i drugih stručnih lica.